Fotelji Split svetsko priznanje za dizajn

,

Naš ino-partner TON ponovo osvojio Red Dot Design

Našem ino-partneru, češkoj fabrici TON, po drugi put je pripalo jedno od najznačajnijih svetskih nagrada za dizajn, titula Red Dot Design za 2016. godinu. Nakon što je to laskavo priznanje 2011. godine dodeljeno stolici Merano, žiri sastavljen od 41-og eksperta je za najbolje dizajniran prozvod u 2016-oj godini proglasio TON fotelju iz kolekcije Split, delo izraelskog dizajnera Arik Levija.

Po rečima autora Levija, osnovni motiv prilikom stvaranja te kolekcije, bila je želja da daleku budućnost prebaci u sadašnost, upotrebom tradicionalne metode savijanja drveta, koja se jos od 1861. godine do danas koristi u TON-ovoj fabrici u Bistricama pod Hostinem.

Pored fotelje, kolekcija Split sadrži još i redovne i barske stolice, i izrađena je na potpuno nov – originalan način, tako što je prvi put u svetu korišćen metod ručnog savijanja masivnog drveta rascepljenog na dva dela, od kojih je svaki deo savijen u drugom pravcu.

Nagrađena salon fotelja ima visok naslon, udobno ergonomsko sedište, i posebno urađen šav na gornjoj površini naslona za leđa i na rukonaslonu. Drveni delovi mogu po želji biti od bukve ili jasena, dok se za presvlake nudi širok spektar boja i materijala.

Svetsku promociju kolekcije Split, TON je organizovao na salonu nameštaja u Milanu, dok je za srpsko tržište, promociju uradio Chigo Contract na Međunarodnom sajmu nameštaja u Beogradu.

Kolekcija Split izložena je i može se naručiti u salonima Chigo Contract-a u Novom Sadu i Beogradu.